Polacy coraz rzadziej jedzą zupy. Wciąż w biegu, a żeby ugotować zupę, trzeba poświęcić trochę czasu. Warto jednak je jeść, ponieważ to doskonały sposób, żeby przemycić warzywa do codziennej diety. Zupy są też rozgrzewające, a więc idealne na zimę. Jedną z najzdrowszych zup jest rosół. Dlaczego rosół jest taki zdrowy i czy są dolegliwości, na które pomaga.
Trudno w to uwierzyć, ale tak właśnie jest: rosół jest bardzo zdrowy i pomaga w różnego rodzaju dolegliwościach. I chociaż mówi się, że rosół to typowa polska zupa, to – tu ciekawostka – znany był nawet Neandertalczykom! Pierwszy polski przepis na rosół pochodzi z 1682 roku z książki kucharskiej pt. „Compendium ferculorum” autorstwa Stanisława Czernieckiego.
Rosół. Na co pomaga?
O rosole mówi się, że to jedna z najzdrowszych, jeśli nie najzdrowsza zupa świata. Być może w Waszym rodzinnym domu zupę tę robiło się, gdy jeden z domowników był chory. Jeśli tak było, to nie bez powodu. Rosół jest bardzo rozgrzewający. Dlatego poleca się go na przeziębienie i grypę. Szczególnie poleca się go jeść w zimie. Nie tylko rozgrzeje, ale także wzmocni odporność (zobacz też: Jak wzmocnić odporność? Oto najlepsze naturalne sposoby wzmacniania odporności)
Na co jeszcze pomaga rosół?
- ma działanie rozgrzewające (sprawdza się w przypadku grypy i przeziębienia, łagodzi katar i kaszel)
- ma działanie przeciwzapalne
- wzmacnia nasz układ odpornościowy
- zapobiega nadciśnieniu (według japońskich naukowców)
- wzmacnia stawy (zawiera dużo kolagenu, dobry dla sportowców – nic dziwnego, że jedzą go często nawet kulturyści)
- dobry na kaca (pełnowartościowe białko)
Co zawiera rosół oprócz kolagenu?
- żelazo,
- witaminy A i E, b
eta-karoten, - potas,
- fosfor,
- wapń
- i magnez
Rosół. Właściwości zdrowotne i kosmetyczne. Pomaga na zmarszczki!
Rosół pomaga na zmarszczki? Możecie być zaskoczeni, ale tak właśnie jest. Ma na to wpływ nie tylko kolagen, ale także to, że jest bogaty w peptydy i aminokwasy, a suplementacja tych składników dobrze wpływa na stan naszej cery.
Dodatkowo warto wspomnieć, że wcale nie w tak wielu produktach spożywczych znajdziemy kolagen. Kolagen warto suplementować, ale czy zdrowie w tabletkach jest tak skuteczne? Zdecydowanie lepiej ugotować rosół lub zjeść rybę w galarecie (kolagen jest też w galarecie).

Rosół. Jak go zrobić? Przepis na rosół
Składniki
- porcja rosołowa
- 2 skrzydełka
- pręga wołowa
- włoszczyzna
- makaron nitki
- ziele angielskie (5 ziarenek)
- 1 liść laurowy
- maggi
- sól (minimum 1,5 łyżeczki, według uznania)
Przygotowanie:
Porcję rosołową, skrzydełka i pręgę wołową wrzuć do garnka z zimną wodą i gotuj na małym ogniu przez kilka godzin. Zbierz szumowiny. Dopiero potem dodaj pokrojone warzywa, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Gotuj jeszcze trochę. Na koniec dodaj sól i wyjmij mięso. Osobno zagotuj makaron. Na koniec każdy na własną rękę może doprawić maggi.
Zobacz też: Jak przeżyć tydzień za 100 złotych? Jest na to sposób!
Rosół to królewskie danie polskiej kuchni. Wiemy, że dziś się go robi rzadko z powodu braku czasu. Warto jednak poświęcić trochę czasu nawet w dzień wolny i poczęstować swoją rodziną tak królewską i zdrową zupą.