Czosnek to prawdziwy mistrz we wzmacnianiu odporności. Zalecany na przeziębienia i grypę, choć – ze względu na swój zapach i smak – niektórych wręcz odrzuca. Dlaczego warto jeść czosnek? Jakie właściwości zdrowotne ma czosnek? Sprawdź.
Czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Rzeczywiście, jego właściwości zdrowotne zaskakują. Jest ich wiele, a na dodatek czosnek skutecznie wzmacnia odporność i pomaga zwalczyć przeziębienie.
Zobacz też: Jak wzmocnić odporność? Oto najlepsze naturalne sposoby wzmacniania odporności
Czosnek. Co zawiera?
Czosnek zawiera wiele cennych mikroelementów i witamin. Zobacz, co zawiera czosnek.
Co zawiera czosnek?
- związki flawonoidowe,
- aminokwasy, saponiny,
- cukry,
- związki śluzowe,
- witaminy (B1, B2, PP, witamina C, prowitamina A),
- sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu),
- rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel),
- olejki eteryczne
Czosnek. Właściwości zdrowotne
Jak już wspomnieliśmy wyżej, czosnek jest naturalnym antybiotykiem, zwalcza infekcje i wzmacnia odporność.
Czosnek. Właściwości zdrowotne
- zwalczanie infekcji (ułatwia odkrztuszanie, zwiększ potliwość, dzięki czemu możemy wypocić bakterie, rozgrzewa, obniża gorączkę, udrażnia drogi oddechowe)
- wzmacnianie odporności
- właściwości przeciwzakrzepowe
- obniżanie ciśnienia krwi
- chroni przed zawałami i udarami
- poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, dzięki czemu zapobiega miażdżycy
- wspomaga trawienie
- usprawnia pracę jelit
- niszczy pasożyty
- zapobiega nowotworom
Liczne właściwości zdrowotne powinny nas zachęcić do tego, by włączyć czosnek do codziennej diety.
Czosnek. Jak go jeść?
Podczas przeziębienia najlepiej dodać posiekany na kawałeczki ząbek czosnku na chleb z masłem, potem zakryć go plastrem szynki i serem, dodać pomidora, by trochę złagodzić smak – o ile rzeczywiście czosnek Was odrzuca.
Innym sposobem podczas infekcji może być dodawanie czosnku do mleka z miodem (zobacz też: Miód. Jakie ma właściwości zdrowotne? Rodzaje miodu). To jednak sposób dla odważnych, którym nie będzie przeszkadzał smak takiego napoju.
Oczywiście, czosnku nie należy też spożywać w nadmiernych ilościach na co dzień. Ale podczas przeziębienia czy grypy nie musimy się o to martwić.
Maksymalna dawka na dzień (na co dzień) wynosi dwa ząbki czosnku. Więcej może wpłynąć drażniąco na żołądek. Osoby z problemami żołądkowymi, chorobami jelit i wątroby powinny unikać czosnku.
Czosnek można dodawać również do dań obiadowych. Przygotowując na przykład spaghetti bolognese, może smażyć wszystko na cebuli i czosnku. Należy pamiętać jednak, że najwięcej właściwości zdrowotnych czosnek ma wtedy, gdy jemy go na surowo.