Zielona herbata – jakie ma właściwości? O tym, jak cenna jest zielona herbata nie trzeba mówić Japończykom, dla których picie herbaty to prawdziwy rytuał. W Polsce zielona herbata jest również coraz bardziej popularna. Jakie właściwości ma zielona herbata? Sprawdźcie.
Zielona herbata według Japończyków może pomóc w leczeniu co najmniej 60 chorób. Nie trzeba więc tłumaczyć, że zielona herbata jest naprawdę zdrowa. Oczywiście, są pewne okoliczności, kiedy nawet ten zielony, zdrowy napar należy ograniczać. Ale o tym później. Na razie skupmy się na jej cennych i zdrowych właściwościach.
Zielona herbata. Właściwości
Jakie właściwości ma zielona herbata? Jest ich bardzo wiele. My wymienimy te najważniejsze właściwości zielonej herbaty:
- wyjątkowy zestaw polifenoli o różnorodnym działaniu oraz katechiny,
- zawiera silne antyoksydanty,
- zawiera garbniki,
- zawiera aminokwasy
- zawiera witaminy: A, B, C, E,
- zawiera wiele mikroelementów, w tym: wapń, potas, miedź, cynk, mangan, fluor,
- wspomaga odchudzanie (zobacz też: Zielona herbata a odchudzanie)
- zapobiega nowotworom
- działa antydepresyjnie
Zielona herbata a odchudzanie
Jeżeli zielona herbata ma mieć dla nas działanie wspomagające odchudzanie, to najlepiej napić się jej przed snem. Najlepsza będzie ta z drugiego parzenia, zaparzana dość długo (wówczas ma działanie relaksujące). W przypadku odchudzania zieloną herbatę warto pić często i regularnie.
Zielona herbata a zapobieganie nowotworom
Zielona herbata zapobiega nowotworom, dlatego że zawiera silne antyoksydanty. Zapobiega w szczególności takim chorobom nowotworowym, jak rak pęcherza, prostaty, żołądka oraz piersi.
Zielona herbata – naturalny antydepresant
Zielona herbata może być naturalnym antydepresantem, ponieważ zawiera L-teaninę. L-teanina zwiększa aktywność neuroprzekaźnika hamującego GABA, który ma działanie antydepresyjne. Umożliwia również większe wydzielanie dopaminy i wytwarzanie fal alfa w mózgu.

Zielona herbata – jak parzyć?
Zielona herbata należy do tych herbat, które zaparza się dość długo, można nawet od 3 do 5 minut. Przyjmuje się, że zielona herbata parzona krócej niż 3 minuty, działa pobudzająco, a zielona herbata parzona dłużej niż 3 minuty działa uspokajająco.
Liściastą zieloną herbatę można parzyć kilkukrotnie (od 3 do 5 razy). Zielonej herbaty najlepiej nie zalewać wrzątkiem. Zdecydowanie lepiej chwilę odczekać i zaparzać ją w wodzie o temperaturze ok. 70 – 75 stopni Celsjusza.
Zielona herbata – kiedy trzeba uważać?
Kiedy trzeba uważać z zieloną herbatą, a najlepiej ograniczyć jej ilość? Z zieloną herbatą powinny uważać przede wszystkim kobiety w ciąży. Optymalna liczba filiżanek zielonej herbaty dla kobiet w ciąży to trzy – cztery. Picie zielonej herbaty w zbyt dużej ilości w czasie ciąży może mieć wpływ na pojawienie się wad wrodzonych cewy nerwowej u dziecka. Kobiety w ciąży powinny raczej stawiać na soki i wodę niegazowaną.
Z zieloną herbatą należy także uważać dlatego, że zawiera dużo garbników, a te ich zbyt duże ilości powodują spowolnienie wchłaniania niektórych witamin, np. A i B12.