Dieta oczyszczająca – kiedy ją stosować i na co pomaga? Co można jeść podczas stosowania diety oczyszczającej? Jaki jest przykładowy jadłospis podczas diety oczyszczającej? Odpowiadamy na te wszystkie pytania.
Dieta oczyszczająca – co to jest? Dieta oczyszczająca to taka dieta, która oczyszcza nasz organizm z toksyn, ale też – a może przede wszystkim – reguluje proces przemiany materii. Pozytywnie wpływa również na żołądek i wątrobę.
Dieta oczyszczająca – kiedy ją stosować, na co pomaga, ile trwa?
Dietę oczyszczającą warto stosować raz w roku. Dieta oczyszczająca trwa minimum od 1 do 3 dni, aczkolwiek może trwać również tydzień. Wszystko zależy od tego, co stawiasz sobie za cel i w jakiej kondycji jest Twój organizm.
Dieta oczyszczająca – na co pomaga?
Pamiętajmy, że wraz z czynnikami stresowymi, jak też z żywnością nasz organizm przyswaja różne toksyny. To dlatego warto raz w roku zastosować dietę oczyszczającą, by nasz organizm z tych toksyn uwolnić. Mowa tutaj o takich toksynach, jak aflatoksyny, dioksyny, pestycydy, herbicydy, pyły i metale ciężkie.
Zobacz też: Zielona herbata. Jakie ma właściwości?
Dieta oczyszczająca – jak działa?
Podczas diety oczyszczającej przyjmujemy tylko takie płyny i pokarmy, które pozytywnie wpływają na nasz metabolizm i uwalniają organizm z wyżej wymienionych toksyn. Dieta oczyszczająca to dieta, która zawiera dużo błonnika i jest niskokaloryczna.
Dieta oczyszczająca – co jeść i pić?
Jak już wspomnieliśmy, w diecie oczyszczającej ogromną rolę pełnią produkty bogate w błonnik. Są to na przykład:
- otręby pszenne,
- mąka z pełnego przemiału,
- fasola i groch,
- kukurydza,
- nasiona roślin,
- pełne ziarna zbóż,
- warzywa kapustne,
- warzywa korzeniowe
- orzechy
Oprócz tego trzeba jeść dużo warzyw i owoców. Istotne tu będą w szczególności:
- marchew,
- seler,
- pietruszka,
- buraki,
- kapusta,
- kiszonki
- jabłka
- gruszki
Warto spożywać również kiszonki, ponieważ są one źródłem bakterii fermentacji mlekowej i pozytywnie wpływają na mikroflorę jelitową.
Co jeszcze? Przede wszystkim zioła. Tu świetnie się sprawdzą:
- herbata biała i zielona
- napary z ziół na bazie kolendry i kopru włoskiego
- skrzypokrzyw (mieszanka skrzypu i pokrzywy, pozytywnie też wpływa na stan naszych włosów)
- mięta
- rumianek
- dziurawiec
Do potraw warto dodawać takie przyprawy, jak:
- bazylia,
- oregano,
- tymianek,
- kminek,
- gałka muszkatołowa,
- imbir
Zobacz też: Jak zrzucić zbędne kilogramy po świętach? Oto sposoby
Dieta oczyszczająca – przykładowy jadłospis
W Internecie, a także w książkach o tematyce z zakresu dietetyki znajdziecie dużo przykładowych jadłospisów. My w naszym poradniku powołujemy się na jadłospis przygotowany przez firmę Sante, produkującą zdrowe i naturalne produkty. Oto jadłospis na trzy dni:
Dieta oczyszczająca. Pierwszy dzień
na czczo:
wywar ze śliwek suszonych
przygotowanie: wieczorem poprzedniego dnia śliwki suszone (5-10 szt.) zalać gorącą wodą
Śniadanie – do 1 h po przebudzeniu
surówka z selera, marchwi i ogórka kiszonego (opcjonalnie z dodatkiem cebuli)
szklanka zielonej herbaty
Drugie śniadanie – ok. 10:00-11:00
koktajl z soku jabłkowego świeżo wyciskanego i banana z łyżką lnu mielonego złotego
Obiad – ok. 13:00-14:00
zupa wielowarzywna, brokuły lub brukselka gotowana
szklanka świeżego soku marchwiowego
Podwieczorek – ok. 16:00-17:00
jabłko pieczone
herbatka „Trawienie”
Kolacja – ok. 19:00-20:00
marchew z groszkiem duszona bez oleju
herbatka melisa z pomarańczą i pigwą
Dieta oczyszczająca. Drugi dzień
na czczo:
wywar ze śliwek suszonych
przygotowanie: wieczorem poprzedniego dnia śliwki suszone (5-10 szt.) zalać gorącą wodą
Śniadanie – do 1 h po przebudzeniu
bukiet warzyw gotowanych lub duszonych (mogą być mrożone),
Herbatka żurawina z dziką różą
Drugie śniadanie – ok. 10:00-11:00
koktajl dyniowo-gruszkowy (na bazie puree z dyni i gruszki) z łyżką lnu mielonego złotego
Obiad – ok. 13:00-14:00
zupa krem z buraków
bigos jarski
szklanka soku grejpfrutowego
Podwieczorek – ok. 16:00-17:00
surówka z marchwi i jabłka
herbatka „Trawienie”
Kolacja – ok. 19:00-20:00
kalafior gotowany, surówka z pomidorów (opcjonalnie z cebulą)
herbatka melisa z pomarańczą i pigwą
Dieta oczyszczająca. Trzeci dzień
na czczo:
wywar ze śliwek suszonych
przygotowanie: wieczorem poprzedniego dnia śliwki suszone (5-10 szt.) zalać gorącą wodą
Śniadanie – do 1 h po przebudzeniu
rozgrzewający mus z dyni z imbirem i gałką muszkatołową
szklanka herbaty zielonej
Drugie śniadanie – ok. 10:00-11:00
zielone smoothie (na bazie kiwi, szpinaku, melona) z łyżką lnu mielonego złotego
Obiad – ok. 13:00-14:00
zupa krem z pomidorów
bakłażan duszony, sałatka z papryki czerwonej i ogórka
herbatka „Trawienie”
Podwieczorek – ok. 16:00-17:00
surówka z kiszonej kapusty
herbatka melisa z pomarańczą i pigwą
Kolacja – ok. 19:00-20:00
szpinak duszony z czosnkiem
szklanka soku z buraka
Przykładowy jadłospis na cały tydzień dla diety oczyszczającej możecie znaleźć tutaj.