Jakie właściwości zdrowotne ma kurkuma? Dlaczego warto mieć tę przyprawę w swojej kuchni i regularnie jej używać? Jaki jest przepis na złote mleko? Sprawdź.
Kurkuma to przyprawa, którą zawdzięczamy krajom Dalekiego Wschodu. Pierwsze wzmianki o tej właśnie przyprawie pochodzą z 600 roku p.n.e. Kurkuma jest poniekąd „krewną” imbiru, bo uzyskuje się ją z korzenia ostryżu, a to roślina z imbirowatych. Jej podstawowym składnikiem jest kurkumina i to właśnie ona odpowiada za wyrazistą, żółtą barwę, jak również za genialne właściwości zdrowotne, o których więcej za chwilę.
Dzisiaj kurkumę sprowadza się najczęściej z Indii, a stosuje się ją głównie w kuchni azjatyckiej. To błąd, bo kurkuma jest tak zdrowa, że moglibyśmy używać ją na co dzień, np. w diecie oczyszczającej.
Kurkuma. Właściwości zdrowotne
Wspomniana wyżej kurkumina to przeciwutleniacz, który ma przeciwzapalne właściwości zdrowotne. Kurkuma jest też niskokaloryczna – 100 g to praktycznie tylko 390 kcal.
Kurkuma zawiera również duże ilości błonnika, więc przyspiesza proces trawienia. Można je więc stosować przy odchudzaniu.
Kurkuma zawiera:
- witaminy z grupy B, takie jak tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy i witamina B6
- witaminy E i K
- wapń
- żelazo
- magnez
- potas
- fosfor
- sód
- cynk

Na co pomaga kurkuma, kiedy się ją stosuje i jakie są jej właściwości zdrowotne?
Właściwości zdrowotne kurkumy to m.in.:
- działanie pobudzające pracę mózgu (stosuje się ją np. w chorobie Alzheimera)
- pozytywny wpływ na nastrój, wytwarzanie endorfin (pomocna przy depresji i zaburzeniach osobowości)
- profilaktyka nowotworów
- zbawienne działanie na dolegliwości trawienne
- pomocna przy diecie oczyszczające
- pobudzająca trawienie (wspomaga odchudzanie)
- działanie rozgrzewające (dobra przy przeziębieniach i chorobach płuc)
- działanie przeciwgrzybicze
- działanie przeciwzapalne
- pozytywny wpływ na wzrok (stosowana przy zespole suchego oka, zapaleniu spojówek, jaskrze itp.)
- obniżanie poziomu cukru i cholesterolu
Osoby, które nie tolerują smaku lub zapachu kurkumy, mogą kupić w aptece kurkumę w tabletkach. Kurkuma ma tak wiele pozytywnych działań i zastosowań, że często występuje jako suplement diety.
Kurkuma na przeziębienie lub odchudzanie
By kurkuma działała skutecznie, jeżeli ma wspomagać proces odchudzania lub zwalczyć przeziębienie, to należy często pić napary z kurkumą. Do wyboru mamy dwie możliwości: kurkuma z wodą i łyżeczką miodu lub kurkuma z mlekiem i łyżeczką miodu. To, o czym musimy pamiętać, to umiar i proporcje. Nie warto przesadzać. Wystarczy jedna płaska łyżeczka kurkumy. Jeśli damy jej więcej, w naparze mogą być grudki, które podrażnią nasze gardło. Druga wersja tego naparu (kurkuma z mlekiem i miodem) nazywana jest złotym mlekiem.
Jeżeli jednak takie napary Was nie przekonują, to śmiało można używać kurkumy jako barwnika. Tak też kurkumę stosuje się w indyjskiej kuchni. Wystarczy dodać kurkumę do ryżu, a ryż uzyska ładny, żółty kolor. Działanie kurkumy też będzie skuteczne, a nawet tego nie zauważymy.
Kurkuma w kosmetyce. Właściwości
Kurkuma jest też często składnikiem kosmetyków, nawet tych z górnej półki. Nie bez powodu.
Właściwości kurkumy w kosmetyce
- działanie odżywcze
- działanie przeciwstarzeniowe
- działanie przeciwtrądzikowe (stosowana przy cerze tłustej i mieszanej)
- rozjaśnianie przebarwień
Nic więc dziwnego, że kurkuma jest składnikiem nawet najbardziej ekskluzywnych koncentratów, które opóźniają starzenie. Znajdziemy ją w kosmetykach anti-aging, ale nie tylko. Cudowne, wręcz zbawienne działanie mają maseczki na bazie kurkumy.
Przepis na maseczkę z kurkumy
Skladniki
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki mleka
Przygotowanie
Wystarczy łyżeczkę kurkumy zmieszać z łyżeczką miodu i 2 łyżeczkami mleka, by powstała płynna, gładka konsystencja. Następnie nałożyć na twarz, najlepiej za pomocą rękawiczek (kurkuma, tak jak buraki, barwi skórę).
Z żółtym odcieniem cery na twarzy poradzimy sobie dzięki odrobinie maślanki lub mleka.
Warto więc mieć kurkumę w swojej kuchni, a nawet może i łazience…