Jod. Właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeździć nad morze?

0
1207
Bałtyk, fot. Pixabay.com
Bałtyk, fot. Pixabay.com

Nasz Bałtyk jest zimny nawet w lecie, ale ma coś, czego nie zaznamy w wielu miejscach, a mianowicie jod. To właśnie nad morzem Bałtyckim wdychamy jod, który ma bardzo wiele właściwości zdrowotnych. O jakich właściwościach zdrowotnych mowa i dlaczego warto regularnie odwiedzać nasze polskie morze? Sprawdź.

Jod to jeden z mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jodu nawięcej jest w wodzie morskiej. To dlatego lekarze zalecają, by jeździć regularnie nad morze Bałtyckie. Dzienne zapotrzebowanie na jod u osoby dorosłej, bez względu na płeć, wynosi 150 µg. W przypadku dzieci, zależnie od wieku, jest to nieco mniej: od 90 do 130 µg.

Jod. Gdzie się znajduje?

Oczywiście są produkty, w których można znaleźć pewne ilości jodu. Dotyczy to zazwyczaj ryb morskich, jadalnych glonów, alg i owoców morza. Spośród ryb najwięcej jodu zawiera dorsz.

Zobacz też: Jajka. Jakie mają właściwości zdrowotne?

Jednakże najwięcej jodu jest w wodzie morskiej. Jod uwalnia się z wody do powietrza, dlatego spacerując nad morzem, mimowolnie go wdychamy i tym samym przyjmujemy do naszego organizmu. Jodu jest najwięcej jesienią i zimą, w szczególności w czasie sztormów. Dlatego warto wybrać się nad morze Bałtyckie poza sezonem. Cisza, spokój, a ponadto ogromna dawka jodu.

Nad morze Bałtyckie warto wybrać się poza sezonem, fot. Pixabay.com
Nad morze Bałtyckie warto wybrać się poza sezonem, fot. Pixabay.com

Niedobór jodu. Do czego prowadzi?

Polska znajduje się w takim obszarze, gdzie jodu – poza Bałtykiem – jest naprawdę niewiele. To dlatego jest nakaz jodowania soli kuchennej. Dzięki temu uzupełniamy niedobory.

A do czego może prowadzić niedobór jodu?

  • przemęczenie
  • brak energii
  • sucha skóra
  • nerwowość
  • złe samopoczucie
  • choroby tarczycy
  • zaburzenia miesiączkowania
  • uczucie senności
  • wypadanie włosów
  • osłabiona odporność

Zobacz też: Jak wzmocnić odporność? Oto najlepsze naturalne sposoby wzmacniania odporności

Jod uspokaja, dlatego ma ogromny wpływ na choroby układu nerwowego. U dorosłych, u któych poziom niedoboru jodu jest bardzo duży, mogą wystąpić wole, a to jeden z objawów powiększającej się tarczycy. To dlatego jod jest tak ważny dla zdrowia tego właśnie gruczołu.

Jod jest niezbędny także kobietom w ciąży. Jeżeli niedobór wystąpi u kobiety w ciąży, to może dojść nawet do uszkodzenia płodu.

Warto w tym miejscu nadmienić, że takie warzywa, jak kalafior, soja czy kapusta zmniejszają wchłanianie jodu.

Zobacz, ile jodu zawierają poszczególne produkty:

  • sól kuchenna (jodowana): 2293,0 (w 100 g)
  • dorsz: 110
  • mintaj: 103,0
  • wędzona makrela: 40,0
  • brokuły: 15
  • jajka: 9,5

Nadmiar jodu. Z czym się wiąże?

Nadmiar jodu występuje rzadko, ale również nie jest dobry dla zdrowia. Mogą wystąpić wtedy bowiem choroby autoimmunologiczne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here