Nasz Bałtyk jest zimny nawet w lecie, ale ma coś, czego nie zaznamy w wielu miejscach, a mianowicie jod. To właśnie nad morzem Bałtyckim wdychamy jod, który ma bardzo wiele właściwości zdrowotnych. O jakich właściwościach zdrowotnych mowa i dlaczego warto regularnie odwiedzać nasze polskie morze? Sprawdź.
Jod to jeden z mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jodu nawięcej jest w wodzie morskiej. To dlatego lekarze zalecają, by jeździć regularnie nad morze Bałtyckie. Dzienne zapotrzebowanie na jod u osoby dorosłej, bez względu na płeć, wynosi 150 µg. W przypadku dzieci, zależnie od wieku, jest to nieco mniej: od 90 do 130 µg.
Jod. Gdzie się znajduje?
Oczywiście są produkty, w których można znaleźć pewne ilości jodu. Dotyczy to zazwyczaj ryb morskich, jadalnych glonów, alg i owoców morza. Spośród ryb najwięcej jodu zawiera dorsz.
Zobacz też: Jajka. Jakie mają właściwości zdrowotne?
Jednakże najwięcej jodu jest w wodzie morskiej. Jod uwalnia się z wody do powietrza, dlatego spacerując nad morzem, mimowolnie go wdychamy i tym samym przyjmujemy do naszego organizmu. Jodu jest najwięcej jesienią i zimą, w szczególności w czasie sztormów. Dlatego warto wybrać się nad morze Bałtyckie poza sezonem. Cisza, spokój, a ponadto ogromna dawka jodu.
Niedobór jodu. Do czego prowadzi?
Polska znajduje się w takim obszarze, gdzie jodu – poza Bałtykiem – jest naprawdę niewiele. To dlatego jest nakaz jodowania soli kuchennej. Dzięki temu uzupełniamy niedobory.
A do czego może prowadzić niedobór jodu?
- przemęczenie
- brak energii
- sucha skóra
- nerwowość
- złe samopoczucie
- choroby tarczycy
- zaburzenia miesiączkowania
- uczucie senności
- wypadanie włosów
- osłabiona odporność
Zobacz też: Jak wzmocnić odporność? Oto najlepsze naturalne sposoby wzmacniania odporności
Jod uspokaja, dlatego ma ogromny wpływ na choroby układu nerwowego. U dorosłych, u któych poziom niedoboru jodu jest bardzo duży, mogą wystąpić wole, a to jeden z objawów powiększającej się tarczycy. To dlatego jod jest tak ważny dla zdrowia tego właśnie gruczołu.
Jod jest niezbędny także kobietom w ciąży. Jeżeli niedobór wystąpi u kobiety w ciąży, to może dojść nawet do uszkodzenia płodu.
Warto w tym miejscu nadmienić, że takie warzywa, jak kalafior, soja czy kapusta zmniejszają wchłanianie jodu.
Zobacz, ile jodu zawierają poszczególne produkty:
- sól kuchenna (jodowana): 2293,0 (w 100 g)
- dorsz: 110
- mintaj: 103,0
- wędzona makrela: 40,0
- brokuły: 15
- jajka: 9,5
Nadmiar jodu. Z czym się wiąże?
Nadmiar jodu występuje rzadko, ale również nie jest dobry dla zdrowia. Mogą wystąpić wtedy bowiem choroby autoimmunologiczne.