Jak wybrać dobre sushi?

0
1203

Popularność japońskiej kuchni sprawiła, że na kulinarnych mapach miast pojawiają się co chwilę nowe restauracje serwujące to dalekowschodnie danie. Oferta jest różnorodna, każdy kucharz wprowadza swoje autorskie smaki. Jak zatem nie zgubić się w mnogości propozycji i wybrać dobrej jakości sushi?

Po czym poznać dobre sushi?

O jakości sushi decyduje przede wszystkim dobór świeżych składników. Jest to danie spożywane zaraz po przyrządzeniu, w dużej mierze bez obróbki cieplnej. Zatem wszystko, co staje się częścią rolki, musi pochodzić z pewnego źródła i posiadać dobre walory smakowe. Podstawą sushi jest odpowiednio dobrany ryż przeznaczony do tego typu potraw, ryba lub owoce morza oraz przeróżne owoce i warzywa. W dobrym sushi musi zostać użyty:

  • kleisty ryż, który będzie spajał danie
  • nori czyli wodorosty, które są używane w wielu rodzajach tej potrawy
  • świeża ryba lub owoce morza, które nie będą wydzielały nieprzyjemnej woni
  • jędrne owoce i warzywa, bez skaz i plamek

Równie ważne jest dobre zwinięcie rolki lub uformowanie nigiri, które spowodują, że całą porcję będzie można zjeść pałeczkami na jeden kęs. Rozpadające się kawałki świadczą o braku doświadczenia sushi mastera lub o słabej jakości składników.

Gdzie zjeść smaczne sushi?

Mając już podstawową wiedzę o tym, jak rozpoznać dobre sushi czas na wybór restauracji. Możemy kierować się tradycją lokalu oraz dostępnymi opiniami w internecie. Niech nie zraża nas dłuższy czas realizacji zamówienia, czy też oczekiwania na miejscu, bo świadczy to, że składniki są zużywane na bieżąco. Przykładem takiej restauracji będzie  https://takamisushi.pl/. Ten lokal z Lublina oferuje świetnej jakości sushi zarówno w pojedynczych rolkach, jak i różnorodnych zestawach, które pozwalają zapoznać się z przekrojem oferowanych smaków. Zamówienia można dokonać na miejscu, jak również skorzystać z opcji dowozu pod wskazany adres i zjeść posiłek w domowym zaciszu. Do każdego zestawu dołączone są pałeczki, sos sojowy, marynowany imbir oraz wasabi. Wszystko po to, aby poznać pełnię smaku japońskiej potrawy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here