Dlaczego jajka są takie zdrowe? Dlaczego jednym z ulubionych posiłków kulturystów są omlety? Jakie właściwości zdrowotne mają jajka i komu szczególnie będą zalecane? Sprawdź.
Jajka zawierają przede wszystkim pełnowartościowe białko. To dlatego są takie zdrowe i chętnie spożywane przez sportowców. Dodatkowo można je przyrządzać na różne sposoby. Omlety, jajecznica, jajka gotowane, jajka jako dodatek do kanapek, jajka sadzone, jajka do sałatki, kogiel-mogiel i wiele innych.
Jajka. Co zawierają?
Co zawierają jajka, że są takie zdrowe?
- pełnowartościowe białko
- witaminy A, E, D i K
- witaminy z grupy B
- fosfor
- sód
- potas
- wapń
- żelazo
- magnez
- miedź
- cynk
- selen
- beta-karoten (w żółtku)
- luteina (w żółtku)
Mają więc tak dużo wartości odżywczych, że nic dziwnego, że są takie zdrowe i mogą nam pomóc w wielu dolegliwościach. Na przykład: luteina i beta-karoten chronią nasze oczy przed szkodliwym promieniowaniem.

Jajka. Ile mają kalorii?
Jedno jajko zawiera około 80 kalorii. Oczywiście kaloryczny jest też sam majonez, z którym chętnie łączymy jajka, natomiast można go zamienić na jogurt naturalny. Dodatkowo jajka warto łączyć ze szczypiorkiem tak, by zachować odpowiednią gospodarkę kwasowo-zasadową (jajka zakwaszają organizm, szczypiorek jest zasadowy).
Surowych jajek nie powinny jeść kobiety w ciąży (zobacz też: Czego nie wolno w czasie ciąży?).
Jajka. Właściwości zdrowotne
Jakie są właściwości zdrowotne jajek?
- wspomagają odchudzanie (nieważne kalorie, jajka wywołują uczucie sytości, więc nie podjadamy między posiłkami, poza tym dostarczamy też odpowiednią ilość białka sprzyjającego wzrostowi masy mięśniowej)
- pozytywnie wpływają na wzrok (z uwagi na beta-karoten i luteinę, patrz wyżej)
- zmniejszają ryzyko wystąpienia raka jelita grubego i chorób serca (również ma na to wpływ luteina)
- wpływają na lepszy stan skóry i włosów (mają na to wpływ witaminy z grupy B)
- wzmacniają naszą odporność (o ile jesz minimum 1-2 jajka dziennie, ma na to wpływ selen zawarty w jajkach)
- wpływają na koncentrację („odżywiają” nasz mózg, a to dzięki cholinie, która jest jest częścią acetylocholiny, istotnego neuroprzekaźnika)
- nasze kości są mocniejsze (to dzięki witaminie D, która pozytywnie wpływa na wchłanianie wapnia)
Jakie jajka kupować?
Najlepiej kupować jajka z wolnego chowu lub jajka ekologiczne. Te są najbardziej zdrowe. Jajka z chowu klatkowego lepiej od razu odrzucić, ponieważ kury składające takie jajka są karmione antybiotykami i hormonami wzrostu. Jest to szkodliwe także dla naszego zdrowia. Farmy, które prowadzą chów klatkowy, są nastawione przede wszystkim na ilość i zysk, nie na jakość.
Jajka. Oznaczenia
- 0 – chów ekologiczny
- 1 – wolny wybieg
- 2 – chów ściółkowy
- 3 – chów klatkowy
Pozytywne jest też to, że jajka możemy jeść na wiele różnych sposobów (jajecznica, jajka sadzone, jajka gotowane, jajka w sałatce). Dzięki temu nigdy nam się nie znudzą. Według Światowej Organizacji Zdrowia można zjeść do 10 jajek tygodniowo.